Mule introducerar modul för Batch-hantering

Mule har länge varit en fantastisk produkt för att bygga upp integrationslösningar baserade på meddelande-principen. Framför allt har web services i ett SOA-sammanhang varit klockrent.

 

Batch-integrationer i Mule tidigare

De flesta lite större företag har inte en nyskriven SOA-miljö eller fina interna API:er baserade på moderna protokoll. Nej de äldre legacy-systemen jobbar med batchöverföringar.  Det finns gigantiska belopp investerade i dessa system.

Vad är då en batch-överföring? Jo det är oftast text-filer som skickas varje natt och kan innehålla miljoner poster som ska behandlas. I regel är varje rad i textfilen en ”record” och ofta kan filen ha record-typer som ska behandlas olika.

Mules koncept att ett meddelande processas genom ett flöde passar inte riktigt. Om meddelandet representerar hela batchen blir det otympligt. Splittar man upp batchen så att varje rad blir ett eget Mule-message får en väldigt stor overhead. Dessutom vill man ofta processa batchen i sin helhet. Batch-integationer har helt enkelt inte riktigt passat in i Mules ESB koncept.

 

Batchöverföringar i Mule – den nya modulen

Att stödja batchöverföringar i Mule har gått med viss möda. Men det har krävt ganska mycket programmering för att få det att fungera bra. Bland annat kräver felhanteringen mycket jobb. Det är ofta okey att en viss procent av posterna går fel. Det måste finnas ett smart sätt att avgöra vad som är ok och vad som är onormal och kräver åtgärd.

För att råda bot på allt detta har  Mule släppt en ny Batch-modul. Med den nya modulen kan man dela upp batchens poster i små mini-meddelanden och processa dessa effektivt. Det finns även en hel radda nya verktyg som är batch-specifika.  Mule har dessutom lagt in en cron-modul med användargränssnitt för att enkelt administrera schemalagda jobb.

Mule Batch processor

Exempel på Mules nya batch-processor

 

Mule Datamapper

Den inbyggda DataMappern är också ett värdefullt verktyg. Den kan förutom att mappa fält även tolka många format inklusive CSV och FixedWidth. Framför allt FixedWith-filer är mycket vanligt förekommande i äldre system.

Personligen tror jag att den nya modulen kommer göra Mule än mer intressant hos de större företagen. Det kommer i många fall gå betydligt snabbare att skapa stabila batch-integrationer.

För tillfället finns den nya modulen bara i Mule Cloudhub, men den kommer finnas med i nästa release av Mule on-premise.

För mer info, se bloggpost samt dokumentation på Mules webbsida.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *