Integration: AMQP eller JMS?

När det gäller messaging är det sedan länge JMS som gäller i Java-världen. Men JMS är egentligen bara ett API. Själva protokollet mellan java-applikationen och Message Queue-programvaran har varit proprietärt. T.ex. är det protokollet OpenWire som används av ActiveMQ.

Om ActiveMQ ska användas av t.ex. en Ruby-applikation används klientbiblliotek från ActiveMQ och protokollet är nu istället STOMP. Skulle man vilja byta ut ActiveMQ är man nu helt plötsligt begränsad till produkter som stödjer både Java och Ruby.

AMQP är inte ett API. Det är ett protokoll. Det innebär att alla språk som har stöd för AMQP nu kan använda en Message Queue från valfri leverantör.

För mer information, se denna artikel av Mark Richards.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *